Hur beräknar jag mängden kolhydrater för kattfoder?


Det är ett kattfoders totala mängd kolhydrater som avgör om det är dåligt eller ej. Kroppen bryr sig inte om huruvida kolhydraterna kommer från spannmål, potatis, ris eller tillsatt socker. Allt omvandlas till glykos innan det ska in i cellerna. Dessutom finns det naturligt förekommande glykos i även den kattmat som inte har tillsatt socker. Du kan läsa mer om detta i denna artikel Rätt och fel om sockerhalten  i blötfoder till katt.

Att räkna ut kolhydratsinnehållet i ett foder är lätt att göra om man inte behöver exakta siffror, för detta behövs den kromatografiska metoden. Detta görs sällan för just djurfoder utan man väger upp alla andra saker som kan vägas och räknar fram kolhydratshalten som ofta kallas för NFE.

Kolhydratshalt för blötfoder med vätskan kvar i fodret

Så här brukar en näringsdeklaration se ut:

Protein 8,5%, fettinnehåll 4,5%, växttråd 0,5%, råaska (mineraler) 2,3% (därav kalcium 0,35%, fosfor 0,3%, magnesium 0,02%), vatten 83%.

Summera allt som finns specificerat:  8,5+4,5+0,5+2,3+83=98,8
Summer även andra saker som kan finnas specade så länge det inte är angiven kolhydratshalt eller sockerhalt. Summera alltså allt utom socker, kolhydrater/NFE.

Dra av denna siffran från 100 så har du kvar en summa som kallas för NFE och som oftast stämmer rätt bra med kolhydratsinnehållet. I detta fall blir det 1,2 gram kolhydrater per 100 gr, 

Just i detta fall så kan du slå upp  hos Bozitas att siffran stämmer då de numera specar NFE på paketen. Det vill säga - metoden är hyfsat säker.


Varför beräknar man NFE/kolhydrater istället för att mäta den?

Gissningsvis är kromatografiska metoden som är mer exakt mätning, dyr och/eller komplicerad. Man väger helt enkelt upp allt annat som finns i djurfodret och beräknar NFE. Se metod längre ner. 

"Kvävefria extraktivämnen (NFE) är en beståndsdel i djurfoder som består av vattenlösliga kolhydrater*, pektin och stärkelse samt den cellulosa, hemicellulosa och lignin som inte ingår i växttråd. Vid foderanalys är de kvävefria extraktivämnena vad som återstår efter att halten av råprotein, råfett, växttråd och aska-mineralämnen bestämts.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A4vefria_extraktiv%C3%A4mnen

* Det är endast de vattenlösliga kolhydraterna som vi och våra djur kan tillgodogöra sig. 
 
Men i den beräknade NFE:n enligt angiven formel ovan så kan det även finnas andra ämnen som är i så låg halt att det inte behöver specificeras var och en för sig. Men finns det tillräckligt många sådana ämnen som faller utanför vad som måste specas så kan det bli rätt mycket, vilket gör att den beräknade NFE:n kan bli missvisande.

Ett sätt att ta reda på om det saknas många ämnen är att bedöma summan av näringsinnehållet. För ett hyfsat blötfoder så bör den ligga på över 96. Ligger den lägre så har de antingen inte redovisat de små posterna eller så innehåller fodret ex mycket spannmål ris, potatis eller annat onyttigt

Carnilove True Fresh Cat Turkey - torrfoder

Jag tar med detta exempel av två skäl:
  • Detta foder är det mest välspecificerade foder jag sett  då de redovisar ända ner till 0,04%, men så gör inte de flesta foderfabrikanter. 
  • Du ser hur enormt stor skillnad kolhydrathalten är på ett torrfoder med rätt bra rykte har mot ett standard-blötfoder som Bozitas
Näringsinnehåll:
Råprotein 34,0 %, råfett 13,0 %, vatten 10,0 %, råaska 9,5 %, råfiber 4,0 %, 
kalcium 1,1 %, fosfor 0,8 %, natrium 1,1 %, magnesium 0,04 %, omega-3 fettsyror 0,4 %, omega-6 fettsyror 1,5 %, EPA (20:5 n-3) 0,15 %,

Med samma formel så får man en kolhydratshalt/NFE på:
  • 24,36 i "blött" format, dvs med den fukt som  finns i ett torrfodretfoder, även om den är låg.  Räknas fukten bort så 
  • 27,07 för torr substans

Det är torrfodren som är boven - inte blötfoder med tillsatt socker

Det är genomgående torrfodrena som innehåller på tok för mycket kolhydrater. Jag har inte hittar ett enda riktigt dåligt blötfoder. Till och med Friskies blötfoder klarar sig med en bra kolhydratshalt
. även om det kan finnas andra skäl till att inte köpa det. Royal canins blötfoder ligger högst på 4.3 men milsvitt från torrfodren

  • Friskies paté 2.95 %
  • Bozita 1,2 %
  • Carnilove True Fresh Cat Turkey - torrfoder 24,36 %
Här ser du ett diagram på kolhydrater för diverse blötfoder och två torrfoder.




Kolhydrater/NFE för torrsubstans

Det finns massor med webbsidor som har publicerat kalkylatorer för NFE/kolhydratshalt till hjälp för  diabeteskatter. Dessa räknar dock ut kolhydrateshalten i torrsubstans vilket är mycket relevant om man ska jämföra torrfoder med blötfoder men inte speciellt relevant för metabolismen. Det är mängden kolhydrater per dygn som avgör hur kissen klarar av att hantera kolhydratsmängden - inte en procentsats. Det ör antal kolhydrater mätta i gram per dygn som avgör om blodsockret stiger för snabbt och riskerar att leda till diabetes, fetma mm.

Exempel på torrsubstanskalkylator: https://cathomecare.se/tips-rad/kattmat/lar-dig-rakna-torrsubstans/
även med denna kalkyltator så ska du summer allt du ser i näringsdeklarationen utom socker och kolhydrater/NFE. Lägg till de ämnen som inte ingår i någon av de andra fält som finns exempelvis i fältet för växttråd.

Hur får man fram näringsinnehållet i ett kattfoder?

Att analysera kolhydratshalten i mat är en noggrann process som ofta utförs i laboratorier. Detta är en förenklad beskrivning, men det ger en bra översikt över processen. 
  • Provberedning: Maten finfördelas för att få en homogen blandning. 
  • Fett- och proteinanalys: Först analyseras mängden fett och protein i provet. Fettet extraheras med hjälp av lösningsmedel, medan proteinet mäts genom att bestämma mängden kväve med Kjeldahl-metoden
  • Vatten- och askhalt: Mängden vatten och aska (mineraler mm) i provet bestäms. Detta görs genom att torka provet och sedan förbränna det för att mäta askan.
  • Växttråd finns ofta specificerat och det motsvarar kostfibrer, dvs ej smältbara delar av maten.  Provet kokas i standardiserad svavelsyra och lut. Detta löser upp de flesta komponenterna i fodret, men lämnar kvar växttråden
Beräkning av kolhydrater: Kolhydraterna beräknas som den återstående delen efter att fett, protein, vatten, växttråd och aska har subtraherats från den totala vikten. 

För mer detaljerad information kan specifika kolhydrater som sockerarter och stärkelse analyseras separat med hjälp av kromatografiska metoden, men detta görs sällan för just djurfoder.