Refeeding syndrome - grundkurs för hur man bör mata en katt som svultit


När en katt svultit en tid så kan väldigt mycket gå snett när den skall dra igång kroppen som förr. Skador kan uppstå bara på tre dagars svält som kan göra att kissen kan dö om den får fel sorts mat i för stora givor. Detta kallas för refeeding syndrome.

Här är några råd.


1. Undvik helt mat som innehåller kolhydrater

Det vill säga de flesta torrfoder och en hel del blötmat. Det står sällan angivet hur mycket kolhydrater kattmaten innehåller men läs innehållsregistret. Står det spannmål, majs, potatis, ärtor, kikärtor eller liknande så lyser varningslampan.

Mjau burkmat är bra och går att köpa i de flesta matvarubutiker. Sheba classic paté är ok också. Rå fet köttfärs är utmärkt liksom rå äggula (tag bort äggvitan).

Kan du köpa från djuraffär så köp Royal Canins kattungemousse (Royal Canin Mother & Babycat Starter Mousse) eller Bozitas



2. Du måste börja utfodra i väldigt små givor

Dag 1: Ge 25% av kattens beräknade dygnsdos utspritt helst i 8 givor. Blanda lite vatten i.
Sen ökar du på lite i taget i ett tempo så du når full dygnsdos på en vecka. Dra ner till mat 6 gånger per dag efter en tid men undvik långa pass av svält helt.

Om det är en 2-2,5 kilos kisse (nuvarande vikt) så hade jag beräknat dygnsdos i vila till 156 gr Hills A/D dvs en burk. Rör sig kissen mycket så hade jag ökat på pytte på startgivan (ex 10 gr) och sen ökat med 19-20 gr per dygn. Jag hade dock hellre försök begränsa kattens rörelser då man omöjligen kan veta hur mycket den gör åt pga rörelse.

Här finns ett matschema för en 3 kg stor katt och Royal Canins kattungemousse
Fördela maten på 6-8 givor första tiden. Sprid ut maten på en tallrik så kissen får jobba lite,

Procent
dagsintag
Mat i gram
Kalorier
25.00%dygn 144gr40.00
37.50%dygn 265gr60.00
50.00%dygn 387gr80.00
62.50%dygn 4109gr100.00
75.00%dygn 5131gr120.00
87.50%dygn 6152gr140.00
100.00%dygn 7174gr160.00
105.00%dygn 8183gr168.00
dygn 9192gr176.40
dygn 10202gr185.22

Dygn 7 skall kissen vara uppe i sitt dygnsbehov. Men då skall gå upp i vikt och kunna röra sig så fortsätter jag att utfodra lite mer en tid. Jag hade fortsatt med samma foder till dag 10 och sen fasat över till mer ordinärt kattfoder som Mjau burkmat, Bozitas blötfoder eller annat högkvalitativt blötfoder. Gillar inte kissen blötfoder så köp ett bra torrfoder med hög proteinhalt och lite kolhydrater. Fasa över långsamt!

Notera att
  • Det ÄR en pytteportioner i början och skall så vara. Blanda i lite vatten. Smeta gärna ut på en tallrik så att kissen sysselsätter sig en längre stund. 
  • Kissen kan lukta aceton pga ketos i uppstartsfasen. Det behöver ej betyda att den har diabetes utan helt enkelt fortfarande eldar med energi från sin kropp. Går ej doften över efter ett par dagar så skall du söka veterinär för att kolla om den har diabetes. Fortsätt att ge kolhydratfritt foder hela tiden dock fram till diagnos i så fall (och troligen även efter en sådan också)
  • Det ÄR plågsamt att inte låta kissen bli mätt men det handlar om liv eller död. Håll någon hårt i handen om det känns jobbigt eller smek ännu hellre din kisse. 

Vad kan gå snett?

Mycket kan gå snett i kissens kropp de första dygnen. Tyvärr undervärderas denna risk ofta, Jag var inblandad i ett fall där en kisse svultit totalt i tre veckor och då sa två olika veterinärer samma sak - "är den pigg, glad och äter så är det ingen fara". Två dygn senare slutar kissen äta helt och matte åker till veterinär för den provtagning som borde gjorts från början. Levern var rejält skadad. Fyra dagar efter att svälten bröts så matas kissen med sond då den matstrejkar totalt. Detta kan vara livsfarligt!

Har kissen svultit totalt en tid så skall du absolut åka till veterinär för att kolla saltbalans, levervärden mm. Har den försörjt sig på något vis så skulle jag börja mata enligt ovan och iakttagit hur kissen mår och konsulterat en veterinär per telefon. 

Det som bland annat kan hända om du matar fel är 

  • Akuta problem med saltbalansen i kroppen.
    Detta går fort och kan göra kissen knallsjuk på bara några dagar. Tillståndet är livshotande.
    Får kissen mat med kolhydrater i så omvandlas detta till glukos, Då detta skall in i cellerna så krävs fosfor vilket en svältande kisse förbrukat till stor del. Detta kan leda till akuta livshotande problem med saltbalansen.
  • Fettlever
    Har kissen svultit så kan fettsyror ha frigjorts under denna tid i ett så snabbt tempo att fettlever skapat (oftast feta katter). Men fettlever kan också uppstå då man börjar mata igen och levern inte klarar av att hantera maten på rätt sätt utan börjar lagra in den som fett i levern.

    Båda sätten fettlever kan uppstår ger samma sjukdomsbild. Ofta tappar kissen aptiten. Den kan bli gul på öron och slemhinnor. Tillståndet är livshotande,

Källor