Är din katt på rymmen?



Peppar och Musli rymde en gång. De visade sig bara vara två balkonger bort men de skrämde livet ur mig. Musli hittade in då hon lagt doftspår och tränat på att gå på plankan upp till min balkong men Peppar fattade inget alls. Han hade ju hoppat ner 1,2 meter och var fullkomligen skräckslagen, De tog mig sex dagar att då in dem.

Är din katt på rymmen? 

LÄS ALLA RÅDEN oavsett om det är en inne- eller utekatt och bestäm sedan vad som är relevant. 

En bit ner ner står det om att man kan ta in en sökhund men det är inte det allra första du ska göra då sökhunden kan "driva iväg" kissen. Men har du möjlighet att ta in en sökhund så ska du inte förorena terrängen med något som luktar av den bortsprungne. Läs noga nedan!

Är din katt försvunnen exempelvis på en resa eller besök på annan ort - upprätta en "basecamp" som "hem" och följd råden-

Lägg ut begagnad kattsand men på rätt sätt!

Om du har - lägg  ut begagnad kattsand på exempelvis kaffefat/burklock omedelbart men enbart närmast husknuten/basecamp. Sprid den ej i terrängen då det kan försvåra ett kommande sök med sökhund. Lägg ej kattsanden direkt på backen då det bör kunna tas in om sökhund sätts in. Gör detta även om du bor i hyreshusområde. Du kan ställa faten på strategiska ställen. Ex buskar närmast huset, hörn på fastigheten mm. Ställ inte ut hela kattlådan för då kan all kattsand bli förstörd om grannkatten kissar i den. 

Kissen vet var den "bor" då och egna doften lugnar ner upprörda nerver. Doften känns upp till 2000 meter bort.

Registrera katten som bortsprungen

Sök på vilse.nu om din kisse finns som upphittad, skapa en egen efterlysning där och registrera ett ärende hos polisen inklusive chipnummer/tatueringskod. Polisen letar inte ute efter din katt MEN de är sambandsnavet för upphittade/förlorade katter, Ring 114 14 dygnet runt. Enklast är oftast efter kontorstid.

Se till att katten är registrerad på Jordbruksverket, djurid.se och hos Sverak

Kolla att chipnummer eller tatuering är registrerad på djurid.se eller hos Sverak - otroligt många djurägare bommar denna detaljen, Hittar du inte chipnr/tatueringsnummer - kolla med veterinären som gjorde det eller uppfödaren (om denna chippade/tatuerade). 

Förfärande ofta är inte ens raskatter registrerade och det beror då ofta på att de har stamboken någon annan stans än hos Sverak. En katt med stambok i Sverak blir med automatik registrerad i deras ID-register.

Att du lämnat ID-nummer till ditt försäkringsbolag innebär inte att den är registrerad i ID-registrena.

Ta vara på en smeller 

En smeller är ett doftprov av din katt. Den är absolut nödvändig om du kommer att ta in en sökhund. Du bör göra en smeller innan din katt försvunnit men har du missat detta - ta vara på eventuell leksak, gosefilt eller annat som helst enbart luktar av din katt. Du kan exempelvis plocka hårstrån med en väl rengjord pincett (ta ej med fingrarna på klämytan) eller ta vara på en kattborste (om endast din katt använt den)

Leta i gryning, skymning och mörker

Katter är nattaktiva. Det är större chans att de kommer fram då det är lugnare i miljön. Dagtid ligger en rädd katt och trycker.

Leta lugnt och stilla

Leta lugnt och stilla. Sätt dig på stationer under din promenad. Prata med en vän. Prata i telefon. Din röst har en lugnande inverkan. Om kissen hör dig så kommer den att smyga sig fram för att se att det är säkert att komma fram. Den kan ligga och trycka och speja en lång stund innan den beslutar sig för att gå fram till dig. Ge den denna tid.

Lys med ficklampa under buskar och krypgrunder mm. Reflexerna i ögonen är avslöjande

Leta igenom alla utrymmen - även grannarnas

Leta igenom alla utrymmen som finns hos dig. Även de du vet har varit låsta hela tiden. Nyligen hittades en död katt i en jordkällare som ägaren inte letat i då den varit "låst hela tiden". De tog till och med in en sökhund....kissen var hemma hela tiden.  Det tog tre veckor innan den hittades - DÖD!

Leta igenom dina grannars utrymmen, bilar, husvagnar, garage, uthus etc. Är katten rädd så kommer den inte fram om grannen letar själv. Och rädd är den antagligen om den är i främmande miljö och främmande folk kommer och söker. Den mest tame katt återgår till vildkattsbeteende under stress. LETA SJÄLV!

Leta i allt större områden och lägg doftspår

Utöka sökområdet efter hand. Lägg doftspår hemåt genom att helt enkelt alltid promenera . Gå exempelvis i en vända ut från bostaden och tillbaka. Lägg en slinga till och en till till du bildar en "blomma" med hemmet i centrum. Kommer ej kissen fram kommande dygn - gå  i en ännu större "blomma" på liknande sätt.

Släpa något som luktar av hemmet ex dina kläder eller sängkläder på marken. Använd inte saker som kan lukta av kissen själv. Om du tar in en sökhund senare så ger det villospår.

Om kissen blivit skrämd av något eller kommit så långt bort på annat vis så kan den ha svårt att hitta hem. Egna spåret hem kan vara avskuret av ett spår från räv. Du hjälper kissen hem med att lägga spåren

En hund spårade en gång tre kilometer bort men de hittade ingen kisse. Dagen efter kom den hem för egen maskin. Den hade följt det spår av husse och matte som lagts.

Upprätta matstation och sovplats

Lägg mat i skymningen på ett skyddat ställe. Gör en sovplats en bit bort. En katt sover inte bredvid en matskål som kan locka dit andra djur.

Sovplatsen får ej suga fukt. En frigolitlåda, en IKEA-kasse eller låda med halm, en låda med fleecefilt kan funka. Se till att det är regnskyddat. En transportbur kan funka om det ej är för kallt. Den leder kyla allt för bra längs sidorna dock. Många katter vill ha en extra flyktväg ut och kan vägra gå in i den.

En katt som varit ute ett par veckor kan snabbt bli otroligt skygg. Du kan behöva låna en kattfälla när en matplats är upprättad. Kolla med en lokal kattförening/katthem.

Anlita en sökhund

Se om en sökhund finns att få tag i http://idhund.se  I Göteborgsområdet och kring Orust finns en jättebra sökhund som heter Buddy med hundförare Rosa. Buddy har en makalös näsa. De finns med på idhund.se.

När kissen väl är hemma

Gör en bra "smeller" av kattpäls, undvik att ta i den med fingrarna direkt utan använd engångshandskar. Spara den i en liten väl rengjord glasburk med lock. Gör en ny var sjätte månad.