Om att plocka söta kattungar som hittas ute utan att sammanföra dem med mammakatten - Gårdsten augusti 2024


Enligt Jordbruksverkets föreskrifter får inte en mammakatt separeras från sina ungar före 12 veckors ålder. Ändå ser jag fall efter fall där just detta sker. 

Nyligen skedde detta i Gårdsten, Göteborg augusti 2024, Kattmamman med ungar sågs på en plats. En unge togs in. Kattmamman togs in typ dagen efter. En unge stals från kattfällan och en fångades in ca tio dagar senare. Sen kan en fjärde unge ha plockat in under samma period. Uppgifterna går isär här,

Kattungar ska vara tillsammans med sin mamma i en trygg och lugn miljö. Du får inte skilja kattungarna från kattmamman, annat än tillfälligt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, och inte förrän de är 12 veckor.

Källa Jordbruksverket 

Denna föreskrift gäller även katter som tas in från gatan!
Framför allt då man vet att mammakatten är vid liv och närvarande i kattungarnas liv!

Du kan själv läsa föreskriften här. Se rubriken "Särskilt om kattavel".

"9 § Kattungar får inte skiljas från modern, eller en likvärdig katthona som ersättare för henne, annat än tillfälligt så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad. Kattungarna ska hållas på detta sätt tills de har uppnått 12 veckors ålder. Avvikelse från den angivna tiden kan godtas om kattungarna helt har övergått till fast föda samt kattungarnas hälsa och välfärd i övrigt är god. Bedömningen av om kattungarnas hälsa är god ska göras av en veterinär.

https://lagen.nu/sjvfs/2020:8

Ni som har någon av kattungarna i Gårdsten, kontakta Djurens vänner i Göteborg. Ni bryter mot föreskrifterna som ÄR bindande. Kontakta dem omgående!

Nej ni kan inte ursäkta er med att "men kattungarna är ju omhändertagna". I detta fall var det solklart hur det låg till och Djurens vänner var med i loopen från första stund, Mammakatten var vid liv och hos Djurens vänner. Att då "plocka söta kattungar" utan att sammanföra dem med mamman är så sanslöst fel så det finns inga ord för denna dumhet. Ni är enbart egoistiska då ni vill ha kvar kattungen istf att sammanföra den med kullsyskon och mor, I detta fall visste man att mammakatt fanns kvar i livet och letade efter sina ungar.

Om du själv hittar kattungar

Tyvärr blir alltid så här då man går ut publikt med det man gör så agera snabbt och rätt! 

  • Försök fixa ett fångsteam utan att annonsera på Facebook.
  • Om du måste hitta samarbetspartner, skriv på FB men se till att ta ner alla FB-inlägg så snart du hittat folk som kan hjälpa dig och som du kan lita på.
  • Kontakta en kattförening för fälla och tips och råd för hur man bäst fångar in de små.
    Exempelvis om man riggar en Lotinfälla med automatutlösning så kan man hugga svansen av en eftersläntrande kattunge som står i öppningen då kompisen utlöser fällan. Man utlöser fällan med tråd i sådana fall och man måste ha god sikt så man ser luckan. Men det kan finnas fler tips du behöver veta för just den fällan du lånat.
  • Samlar ihop hela kattfamiljen och sen skriver du FB-inläggen och efterlyser eventuell ägare

Det blir tyvärr "ju fler kockar desto sämre soppa" då man arbetar publikt 🙁

Bilden ovan visar Roxy som jag fångade in tillsammans med ena ungen dagen efter att Derome i Stenungsund hade tagit in två av syskonen, De agerade exemplariskt, de kontaktade ett kattnätverk omgående, precis som de lockat in de två små på kontoret. Det är exakt så man ska agera!