Man hittar inga döda katter i träd

Katt som sitter högt uppe i ett träd

Att "inga döda katter hittats i träd" är en myt, se bilden längst ner på sidan om du tvivlar. Många säger "har katten tagits sig upp så kommer den ner igen" utan att de förstår att kissens klor inte klarar av att ge fäste om den klättrar med huvudet nedåt, vilket är det sätt de flesta katter försöker klättra ner. Få katter har fattat att de ska backa ner för trygg nedfärd. 

Helt klart kan ett uttalande i stil med "inga döda katter har hittats i träd" underminera en räddningsaktion och invagga engagerade katträddare i en falsk trygghet. Kissen kan lida svårt och till och med gå en fasansfull död till mötes. 

Det finns dokumenterade fall där både vanliga människor och arborister har påträffat kattskelett och döda katter i träd eller nedanför träden. Många dokumentationer och vittnesmål vittnar om katter som har fastnat med kroppen helt klämd i trädet, strypta med halsband, samt katter som har fallit till döds eller åsamkat sig allvarliga skador. /Ninjatay 

En av dessa katter finner du längst ner på denna sidan.

Ninjatay  arbetar som reptekniker* till vardags men räddar katter i träd på fritiden. Han har räddat 138 katter då denna texten skrivs. Han har ett stort kontaktnät med andra klättrare och aborister.

Ninjatay skriver här mer om riskerna med att inte ta ner kissen utan låta "naturen sköta sitt"

Tänk på att många katter som försvunnit hemifrån kan ha sitta fast i ett träd utan att någon upptäcker dem. Och ärligt talat...

hur många har hittat en död fågel i ett träd?

 

Varför ska man inte låta katten sitta kvar i trädet?

För att en katt ska kunna komma ner på ett säkert sätt så måste den ha fattat att den ska vända rumpan nedåt dvs klättra baklänges. De får inte grepp med klorna då de har huvudet nedåt och kommer rasa ner om de försöker. De flesta katter fattar inte att de ska vända rumpan nedåt för att kunna klättra neråt på ett säkert sätt.

Katten kan bli så utmattad eller så kan den göra ett fatalt misstag så att den trillar ner. Flera av de katter som hittats i träd har hängt över en gren eller fastnat i en klyka på ett sätt som tyder på ett fall. De kan också trillar rakt ner på backen och avlida.

Katter i trädet drabbas snabbt av eventuell kyla, värme och/eller vind. De har ingen stans att ta skydd. De svälter, fryser och blir snabbt uttorkade. De lider och är rädda och frustrerade.

Katter drabbas väldigt snabbt av svältrelaterade problem som fettlever och obalans i elektrolyterna. Det räcker med ett par dagars svält för att riskera att katten dör när den väl kommer in i värmen om den får fel mat. Såväl fettlever som obalans i elektrolyterna kan leda till döden fastän kissen är hemma. Tar du ner en katt från ett träd så måste du ge den rätt mat.

Exempel på hittade avlidna katter i träd

Här är tre fall med avlidna katter i träd. Jag har personligen hört talas om tre katter till. 


Jag behöver hjälp att rädda en katt!


Död katt i ett träd. Katten har fastnat i en klyka

Bild tagen av Bosse Karlsson.
Denna katt satt i trädet endast ett dygn men avled ändå.


* Ninjatay arbetar med att riggar utrustning på hög höjd. Katträddningen gör han på fritiden.
Första bilden i denna bloggpost är fotograferad av Ninjatay