Liftande långväga kissar



Katter liftar ofta med fordon. Det kan vara på flak, inne i hantverksbilar, i släp eller till och med inne i motorutrymmet. En varm bilmotor är en utmärkt plats för en frusen och blöt katt. När motorn startas så är instinkten "ligg still och tryck" i stället för att fly. Det hjälper sällan att banka i motorhuven för att förebygga. Rädda katter trycker...

Jag tror bilmotoråkandet är vanligaste skälet till att kattungar dyker upp på motorvägar, stormarknader, parkeringsplatser och andra konstiga ställen.

Dessa fall har antingen skett på min hemmaplan eller så har jag varit direkt inblandad genom att ta hand om katterna:

  • Kattunge på sex veckor åker bilmotor 25 mil in i Småland. Kissen var chockskadad och sov ett dygn efter att den blivit utplockad men återhämtade sig bra och bor hos min dotter. Läs Artikel Katthjälpen Kungälv, Stenungsund och Sollebrunn 



  • Savannah-katt  boendes i Svartedalen hittas i Angered efter fem veckor. Det är tre mil och tre broar över vatten för att ta sig dit. Mannen som tog in henne såg att hon var kväll sökte skydd från regn och kyla i hans bilmotor. Hon väntade på honom var kväll och kröp in där. Läs Ägarens Facebook-artikel. En bil med flak hade stått uppställd nära hemmet och är den troligaste resesättet. 



  • Äldre katt Majvor med svårt brända tassar togs om hand i Kungälv. Hon var svårt avmagrad och har troligen sökt skydd i ett garage, åkt biltur och sen blivit inlåst i garaget. Då denna nyhet skrevs hade inte blåsorna på tassarna upptäckts ännu. Blåsorna bidrog till att hon till sist fick somna in då hon fick en kraftig infektion ovanpå alla andra diagnoser hon led av. 



  • Äldre katt Hasse dök upp på Lysegårdens golfklubb och fick mat där under tre år. Då den blev skadad tog vi in den och det visade sig att katten försvunnit tre år tidigare från husses demensboende i Torslanda. Det är 3,5 mil och minst en bro mellan. Den måste ha liftat med fordon.

    Kissen hade en vår skada vid svansroten - därav krage.

  • Fyra kattungar hittades döda längs en grusväg i norra Stenungsund för tre år sedan. De hade åkt traktor. Skolbarn hittade dem på vägen till skolan. Här var jag bara observatör per Facebook.

  • Tre kattungar åkte bilmotor 2017 från Saxeröd till Stenungstorg. En hittades död vid järnvägsövergången i Stora höga, en sov under motorhuven en trillade av tidigt under resan och hittades vid liv. Jag ute och letade efter nummer tre.

    En av dessa kattungar åkte en månad senare hantverksbil till Hemköp Stora höga.

  • Kissen Sören togs in av mig i ett industriområde nära petrokemin i Stenungsund 2021. Hans husse jobbar där men hade inte sett honom utan bara konstaterat att han var borta. Kissen har troligen åkt bilmotor sträckan mellan hemmet och petrokemin.



  • Två kattungar Ingetorpssjön ses dyka upp under bilen framför en sen kväll vid Ingetorpssjön 2021. De har troligen trillat av just då. Nummer 1 togs in omgående och vi var tre volontärer som med stort besvär fångade in nummer 2 följande dag. Katthjälpen Kungälv, Stenungsund och Sollebrunns artikel



  • Ett kull kattungar hittades i en betongbil som körts från Kungsbacka till Tjörn/Orust. En hittades samma kväll och jag tog hand om den över natten. Två syskon till hittades nästa dag. De återförenades med sin mor i Kungsbacka. Läs Katthjälpen Kungälv, Stenungsund och Sollebrunns artikel 



  • Kattungen Mila försvann i Stenungsund hösten 2022. Med ID-hund/sökhund spårade vi hennes vandring till en av industriparkeringarna. Spåret slutade där personbilarna står. En månad senare fick jag kontakt med en kvinna som tagit hand om henne 4.8 km bort. Kissen har troligen åkt bilmotor dit. Det är för lång bort för en så liten katt.



  • Katt hittades skadad och skrikande utanför Hemköp i Stora Höga hösten 2022. Det var en av de anställdas katter. Hon hade liftat med sin far till jobbet och kissen hade troligen åkt bilmotor dit. Här var jag "bollplank" per Facebook och SMS fram tills att kattens ägare blev känd.

  • 18 nov 2020. En bil lämnades in på en bilverkstad på Orust och när man öppnade motorhuven gjorde man en makaber upptäckt. En död kattunge som krupit upp i bilens motorrum. 
    Artikel i https://nyhetersto.se/

  • Kissen Gat försvann 26 dec 2022 från sitt hem och hittades tre mil bort - troligen har han färdats dit per bil. Artikel i Ale-kuriren



  • En svart katt dök upp vid petrokemin i Stenungsund jan 2023. Han gick förbi huvudporten på Borealis kracker nästan varje kväll. Han sågs på min jaktkamera vid intilliggande område minst två gånger per natt. Det är långt till bostäder pga säkerhetsavståndet - kommunen har löst in och rivit de närmaste. Det anländer hundratals långtradare och arbetsfordon var dag till området. Tassarna är mjuka och klorna är superlånga. Den har troligen anlänt per bil.



  • En katt på Orust/Tjörn försvann i och med att båten kördes från hemmet till en hamn och sjösattes. Ägarna letade omgående vid hamnen, riggade matplats och kamera men ingen kisse syntes till. Sökhund letade nära bostaden och vid hamnen men inget hett spår hittades. Efter ett tag dök kissen upp i ett område på vägen till hamnen. Den hade troligen hoppat av vid en vägkorsning.

  • En vän som är elektriker släppte ut en katt tre gånger från sin arbetsfordon under en dag. Det stod öppet då hon behövde hämta utrustning i omgångar.