Ska kattlådan ut eller ej då en katt är på rymmen?


På filmen ovan syns grannkatten Arne som varit totalt ointresserad av den kattlåda med begagnad kattsand jag haft ute under under tre veckor. Då fick jag en transportbur nedkissad av en nykastrerad hankatt. Filten stank fasansfullt och jag riggade en jaktkamera och filten lades ut i kattlådan. 
Inga fler katter dök upp trots stanken. Arne luktade snabbt vid besök nr 2. Han varken kissade eller revirmarkerade. Han analyserade och gick vidare trots att det är han som är den revirhävdade katten i området

Ska kattlådan ut eller ej då en katt är på rymmen?

Frågan diskuteras ofta såväl högt och aggressivt i Facebookinlägg där folk ger råd om man ska ställa ut begagnad kattsand eller ej. De argument som förs mot det har oftast sin upprinnelse i att vissa ID-hund-förare avråder. De som argumenterar för säger det att urindoften såväl lugnar som får katten att förstå var den bor.

Jag har själv aldrig någonsin propagerat för att man ska ställa ut hela kattlådan för att locka hem en katt som är på rymmen. Däremot har jag själv vid olika situationer sett att just doften av urin har fått en katt trygg och i ett fall fått hem en katt. Jag har även sett flera nyanlända rädda katter som lägger sig i sina kattlådor istf mjuka bäddade sovplatser. Varför gör de detta om det inte fanns en "whats in it for me" som exempelvis lite trygghet?

Jag vänder mig starkt mot att hundförare till sökhundar, som just är specialister på sina hundar och inte katter, inte lyssnar på oss som jobbar med katt och som ägnat tusentals timmar åt att hjälpa privatpersoner att få in sina katter. De talar ur sitt eget perspektiv och de ger tyvärr ofta en falsk bild av hur katter fungerar. De säger exempelvis:

  • Att man aldrig ska ställa ut sand då det kan locka fram aggressiva katter som sprejar och skrämmer bort den katt man vill ha in.
  • Att deras hundar blir störda av doften av katturinen medan de sökhundar jag varit ute med glatt gått förbi de små drivor av katturin som legat runt aktuellt hus. De hundförare jag jobbar med har sagt att skulle hunden markera en sådan hög så ”kvitterar” hundföraren fyndet som rätt svar men låter hunden söka vidare.

Jag respekterar fullt att sökhundar kan ha olika egenskaper och att en del kan bli störda. Därmed rekommenderar jag att om man lägger ut kattsand så ska man göra det på rätt sätt så att kattsanden inte stör när sökhunden kommer. 

Jag hade dock önskat att hundförarna kunde respektera oss kattfolk på samma sätt. Dvs inte aggressivt argumentera mot mångårigt arbete och samlade erfarenheter. Dvs samma typ av kompetens hundförarna själva samlat om just hund. Varför ska hundföraren anses vara expert på även katt har jag ofta undrat...

Två exempel som jag sett med egna ögon där urindoft lugnat

  • Stallkatten Silver
    Silver var stallkatt i det stall vi hade häst på den tiden. Ingen bodde på gården. Hon födde kull efter kull tyvärr. Hon fick flöda sista kullen hemma hos mig och sen kastrerades jag henne.

    Allt detta tog några månader så när hon väl var tillbaka till sitt hem så gick hon runt och rynkade näsa åt de doftmarkeringar grannkatterna gjort - de hade tagit över reviret. Jag lämnade henne dock trygg med att hon skulle ta tillbaka sitt revir – hon var en äkta ”bitch”. Men en vecka senare fick jag höra att hon inte setts till en enda gång. Hon gömde sig under stallet.

    Jag åkte hem, grävde fram lite kattsand ur grannens kompost med doft av Silver och hennes kull och strödde i alla väderstreck runt stallet samt på de ställen Silver luktat på inne i stallet. Hon dök upp efter en kvart och skannade av alla ställena inne i stallet. Hon såg nöjd ut. Sen den stunden var drottningen åter i sitt stall. Grannarnas katter kördes iväg omgående från den stunden.
    Det fanns ingen som helst tvekan – doften av egna urinet gjorde henne trygg!

  • Ikea
    Min dotters katt rymde från huset 10 meter från en starkt trafikerad väg. Hon är en Arabian maui och är inte alls rustad för svenskt klimat. PANIK! Hemmadoftande prylar lades ut omgående. Ingen katt i fällan den natten. Nästa eftermiddag riggade jag små fat med katturin runt huset. Det var en stilla fuktdrypande kväll. Ett par timmar senar dök hon upp ur den djupa busken som stod en meter från ena fatet med kattsand och sa hej till matte. 

Källor till våra olika ståndpunkter

Jag har försökt finna forskning och källor till de teorier som dessa hundförarna sprider samt fakta och forskning om varför och när katter kissar. Det finns oerhört lite skrivet om detta på nätet utöver de ”hörsägen” som jag ser vissa hundförare berätta samt även vissa engelskspråkiga kattforum. Dessa hörsägner verkar komma från USA (i alla fall engelskspråkiga källor) men dessa källor har in sin tur inga källor alls. Jag har hittat en seriös artikel om katter som kissar pga undergivenhet (källa kommer). övrigt är hopplock från olika källor utan referenser till forskning angivna.

Vad triggar katters kissande? 

Utöver att de är just kissenödiga så kan det bero på att:

  • Kissen är rädd. Doften av egna urinet lugnar. Ofta finner man nyintagna förvildade katter just i kattlådan de kisat i. 
  • Stress/oro. En katt som vistats länge i ett hem kan plötsligt börja kissa fel på grund av en liten förändring. Jag tror då att ”whats in i for me” för katten är samma som vid rädsla. Dvs egna doften lugnar.
  • Sjukdom som exempelvis problem med urinvägarna men även annan smärta. Detta leder till inre stress.
  • Undergivenhet – för att blidka motståndaren.
  • Doften av urin, ammoniak, klorin mm
  • Mjukt under tassarna
  • Revirmarkering

Kan man utgå från att urinet är sammansatt lika i alla ovan fall? Skulle katturin kissad pga att en katt är kissnödig lukta lika dant som om kissen revirmarkerar, är sjuk eller är rädd? Knappast! 

Därav man man inte med säkerhet säga att kattsand som doftar av urin från en trygg katt skulle utlösa en "aggressiv" reaktion hos en främmande katt på samma sätt som om det vore en revirmarkering! En revirmarkering kanske inte heller utlöser en aggressiv reaktion - den kissas kanske bara över.

Varför ska jag ställa ut begagnad kattsand?

Det man är ute efter är den lugnande effekt kattens egna urin har på kissen. Doften sprids långt och det är lättare för katten att förstå var den bor.

Ska jag ställa ut kattsand?

Det är svårt att ge ett rakt entydigt svar då det "beror på" en hel del saker. Testa att lägga ut hemmadoftande saker först. Dra också spår av hemmadoftande saker hemåt men då med saker som inte har kattens DNA på sig för då förstör du för en eventuell sökinsats med hund. Ta exempelvis ett plagg som katten inte kommit i kontakt med. I helgen drog en familj makens kalsonger efter sig på blöt asfalt (kissen kom in <3 ). 

Syns inte katten till testa nästa steg - dvs ställ ut kattsand men då på rätt sätt.

Hur ska jag göra om jag ska ställa ut kattsand?

Ställt det på små fat eller exempelvis lock till turkisk yoghurt. Ställ dem nära huset/fastigheten /basecampen* i alla vindriktningar. Se helst till att de helst står med "tak" över men ändå med bra möjlighet för doftspridning. Bevaka om det börjar stinka mer urin om dem dvs annan katt har markerat på faten. Byt ut sanden i så fall men tvätta fatet innan du lägger ut nytt. 

Sprid absolut inte sanden i terrängen. Du måste veta var den finns för att kunna rådgöra med hundföraren om sanden ska tas in innan hundsök. 

Ta bort faten i god tid innan eventuell sökhund kommer!

Varför inte pratar med varandra?

Min önskan är att hundförare och kattfolk sätter sig ner pratar med varandra och kommer överens om vad de bästa råden är. De är inte alls bra att en förtvivlad kattägare får hel olika råd av hundföraren och eventuell "kattfångar-coach". 

Det finns fler exempel där vi skiljer oss som exempelvis om man ska:
  • Mata där man hittar spår eller ej.
    Jag vet flera katter som fått gulsot/fettlever pga att hundföraren sagt att ägaren absolut inte ska mata trots att katten vägrar gå i fällan. Jag vet också kattägare som behövt ta in hundförare vid 3-4 sök för att katten rört sig allt längre bort pga rädsla för att gå hem och stegrande hunger. En av katterna hittades ätandes fågelfrö ett par kilometer bort.
  • Ställa ut kattens transportbur.
    Katten kommer antagligen komma fram och lukta på buren men kommer definitiv inte söka skydd i den. Den fyller inte den kravspec de flesta rädda katter har och den lyder - mörkt, trångt och helst "djupt" (dvs inte lättforcerat) samt med noll insyn men bra utsikt. Det enda en transportbur kan tillföra är regnskyddad matplats (som oftast lätt löses på annat sätt) och risken att någon tror att det finns en dumpad katt i området.
Detta var några exempel på hur vår kunskap skiljer sig. Och vem är bäst rustad att veta hur en katt uppför sig respektive en hund? Jag inser i alla fall min begränsning och överlåter till "mina" hundförare att bedöma hur deras hund uppför sig och varför. Jag hade önskat att alla hundförare kunde inse sina egna begräsningar gällande katter på liknande sätt och lyssna på kattfolket**

Varför inte bjuda in till samtal i stället för att slåss?

* Med basecamp menas den plats man upprättar som matplats och fångstplats när en katt rymmer på främmande mark eller om den tros vara rädd för att gå hem
** De hundförare jag jobbat med har alltid lyssnat på mig och jag på dem. Vi samarbetar var och en med sin specialkompetens.