Filip bröt benet på grund av nyårsfyrverkerier och smällare

 


Läs ägaren Evelina Svenssons egna ord. Detta hände 2008.

Vi hade gjort klart allt. Satt för alla fönster, gjort iordning för att sätta bomull i öronen och hade satt in en stereo i stallet. Hästarna skulle få vara ute till ca 15 tänkte vi. Men det började smälla redan 13…

Jag satte på mig ytterkläderna och möttes bara av en häst som ville in. Längre in i hagen vid ett litet buskage stod Filip, man såg tydligt att benet hänge och var helt av. 
Vi såg inte händelsen men av spåren vi såg, så har vi dragit slutsatsen att han stod och käkade på några små granar och kastade sig vid smällen, för han hade stannat direkt efter man såg att han kastat runt sig. 
Han var annars en cool häst, han knallade runt lugnt, betade och bara hade det bra. Det var sällan spring i benen på honom eller hans kompis. 

Vi såg honom från fönstret inte alls lång tid innan det small och han var inte uppspelt på något sätt. Därför måste det varit av fyrverkerierna. 

Filip reagerade aldrig när det sköts i närheten av jägare och vi bor extremt nära en mycket trafikerad riksväg, mycket väsen och han brydde sig aldrig om det.

-17 var det och vi fick stå ute med honom i flera timmar innan veterinär kom som kunde avsluta lidandet…

Och det slutade ju inte där… folk var ju lediga för det var nyår och personen som har uppdraget av Jordbruksverket att hämta kroppen fanns ju inte tillgänglig så det tog flera dagar innan de hämtade kroppen. Dock hade vi fantastiska grannar som hämtade kroppen med sin traktor och ställde skopan högt i deras maskinhall så inga djur skulle komma åt honom… 

Och vi hade ju dessutom en häst kvar som fick stå ensam i ett dygn innan vi fick hit en kompis till henne.