Filtmetoden - minimera stress på kissen vid omlastningar och veterinärbesök



Freja på bilden ovan fördes lugnt och stilla över från transportbur till klämbur på en veterinärpraktik med djurskötaren ståendes storögd vid sidan om. Han var på väg att "hälla ut" henne ur transportburen till sederingsburen. Jag själv genomförde kloklippning tillsammans med djurskötare två månader senare utan sedering. Pulsen gick upp lite grand på Freja men inget mer hände. Hon låg lugnt och stilla och lät sig hanteras. Hur gjorde vi?

Jag skriver denna post för att värna om de skygga katterna. Jag vet att alla djurskötare, veterinärer och kattvolontärer ej känner till metoden. De gör ofta helt fel vilket leder till en superstressad kisse och eventuell blodvite - helt i onödan. Jag vet till och med ett fall där kissen avlivades på studs då veterinären dömde ut den trots felaktigt agerande.

Det jag skriver här är tillämpbart för alla rädda katter - inte bara förvildade sådana.
Jobba med kissen och använd dess instinkter smart - ej mot den!

Grundprinciper

Utgå från att en förvildad/rädd katt är rädd och superstressad. Även om den varit inne ett tag så kommer den vara illrädd för dig/er i denna situation.

Kissen beteende är inte kopplat till "vildhetsgraden" utan mer till personligheten dvs om den är utåtagerande aggressiv eller ligger stilla och trycker samt stressen i stunden. Undvik därför all onödig stress!

Det du har mellan öronen påverkar kissen - dina tankar och känslor förs över till kissen och påverkar den negativt. Agerar du på ett maximalt tryggt sätt så känner kissen detta och allt går lättare.

Skall kissen sövas?

För över den från fälla till sederingsbur eller transportbur till sederingsbur med filtmetoden. Du bör ha en sederingsbur med öppning i gaveln - låna en annars den dagen! Kolla med mottagningen vad de har där.
  • En filt ligger över den bur kissen är i. 
  • Sederingsburen ställs kant i kant gavel mot gavel på transportburen med öppen gavellucka
  • Öppna luckan försiktigt emellan
  • För över filten till sederingsburen. Hälften av alla katter går snällt över här.
  • Om dej - blås i rumpan.
  • Om fortfarande ej - peta i rumpan med en pinne.
  • Om fortfarande ej - bind ihop burarna, sätt starkt ljus på buren kissen är i och lämna rummet. De flesta packar sig själva då.
Kissen söker mörker - den känner sig trygg då!

Skall kissen undersökas utan sövning?

Kissen bör vara i en hård transportbur.
  • Lossa locket försiktigt och lyft det  ca 1 cm. Någon måste passa framluckan så den ej faller ur i denna stund.
  • Träd en filt i mellanrummet över kissen. Just då tar kissen gärna ett tigersprång framåt - se upp med luckan. Filten skal täcka hela kissen.
  • För in en hand och greppa stadigt om nacken - pressa mjukt mot botten. Lyft locket och greppa kroppen med en hand till.
  • Pilla sen fram kroppsdel för kroppsdel som skall undersökas. Huvudet skall vara täckt hela tiden men det går att få fram öronen även då. Skall ögon undersökas - ta ett öga i taget,
Kissar går ner i varv då det är varmt, trångt och mörkt. Detta är magi. Många kissar får inte ens en pulsökning. 

Jobba MED kissarna och deras instinkter i.st.f mot dem!
Använd deras naturliga beteende så det gagnar situationen!

Lycka till!