Katt med "rävskabb" led av pälslöss



Jag har förstått att katter med detta utseende skjuts av snabbt på landsbygden. Framför om de påträffas i områden där det finns rävskabb, Det behöver inte vara det - det kan vara pälsätande löss. Skadan kan som du ser bli precis lika stor.

Pälslöss är små spindeldjur besläktade med skabb. De bor dock inte nedborrade i skinnet utan kravlar omkring i fällbotten, äter päls och kliar förfärligt. Det är avföringen som kliar. Om du har ett djur som du misstänker har pälslöss - köp en luskam och kamma efter en språngmarch när djuret är uppvärmt. Detta aktiverar dem. På hästar kollar man enklast under pannluggen vid hårfästet.

Denna äldre herre påträffades i ett eländigt skick. Han var hemlös men hade lyckan att matas in av snälla människor. Han fångades in i samarbete med Katthjälpen Kungälv - Stenungsund Sollebrunn och fick behandling i Eivors stallrum - en "lyxsvit" för en hemlös med värme och "kattifierad" inredning.

Leppe behandlades för de pälsätande lössen men även för den inflammation han hade i skinnet på grund av allt kliande. Han är tio år gammal, har opererat ut fyra FORL-tänder men mår idag strålande. All päls är tillbaka igen och han bor hos den snälla familjen. Han har ett strålande liv nu.