Rätt och fel om sockerhalten i blötfoder för katt


Notera att i denna artikeln avhandlas enbart kolhydratsinnehåll från köttmassan, tillsatt socker och spannmål/stärkelse. Det finns fler aspekter när man väljer foder som exempelvis svenskproducerat, proteinhalt och tillsatser. 

Jag har mycket svårt för när folk far med osanningar...och upprepar hörsägen som om det vore sanningen...ofta taget från helt fel sammanhang...

Latz och Whiskas mfl kattfoder har oförtjänt dåligt rykte som blötfoder. Skälet är att ordet socker står i innehållslistan. De som yttrar sig har dock ingen aning om att även ett kattfoder utan tillsatt socker också innehåller glukos, en variant av socker. Det beror på att det finns glukos i senor, brosk och lever (fast i levern i form av glykogen som bryts ner till glukos). Ett långkok löser ut denna glukos. Likaså mals brosk och senor ner i kattfodret, vilket är helt OK innehåll i ett kattfoder, då de faktiskt äter hela sina bytesdjur. Därmed finns det kolhydrater, glukos i detta fall, även om inget socker är tillsatt.

Naturligt förekommande socker är inte alltid nyttigare

Det folk ofta säger är att "tillsatt socker är alltid farligare än det naturligt förekommande sockret" och anser att sockerkällan glukos i köttmassan är nyttigare än tillsatt socker. Jag har ett flertal gånger bett om en källa som gäller för katter. Jag har aldrig fått någon källa gällande katt. Däremot har jag fått länkar till källor om människors överkonsumtion av kolhydrater där tillsatt socker är extremt farligt. Men det beror ju på att människor redan fått i sig nog med socker. Och det naturliga sockrets "nyttighet" ligger i att det är paketerat med fibrer eller vitaminer - inte i sockerarterna i sig självt. De är precis lika skadliga oavsett om sockret är naturligt eller tillsatt. 

Alla slags sockerarter och kolhydrater bryts ner till glukos innan det går in i cellernas ämnesomsättning. Så källan spelar absolut ingen roll - det viktiga är att volymen inte är för stor. Torrfoder med stor del säd i är en helt annan sak då kolhydrathalten kan vara mer än 15 ggr så hög som i nedan foder. Men nu diskuterar vi blötfoder.

Glukos höjer blodsockret 1.5 gång snabbare än vanligt socker då det är mer lättillgängligt, Varför skulle då naturligt förekommande glukos vara nyttigare än tillsatt socker? Det vill säga om kolhydratshalten i de blötfoder enligt denna blogg skriver om vore relevant över huvud taget....
Men helt klart är tillsatt socker i kattmat troligen helt onödigt, men knappast skadligt OM halten kolhydrater totalt håller sig inom den halt kattens naturliga bytesdjur innehåller.

Om listorna nedan och vad de visar

De flesta av värdena är beräknade värden av kolhydrater som ibland hamnar högre än de reella. Det beror på att allt det som inte redovisas i innehållslistan ingår i denna pott. Men allt detta är inte nedbrytningsbart och en del av dessa ämnen innehåller inga kolhydrater alls.

% siffrorna är samma sak som antal gram kolhydrater per hundra gram foder
Ett gram socker = ett gram kolhydrater.
Ett gram kolhydrater = 4 kilokalorier

Värdena som visas är sammanlagda halten av kolhydrater från både köttprodukten själv i form av glukos, eventuell spannmål/stärkelse och tillsatt socker.

Kolhydratshalten i kattfoder i alfabetisk ordning

Bozita bitar i sås

  • 0.5 % kolhydrater blöt beräknat,  men 1.1-1.5 enligt fabrikanten
  • 8.5 % protein, blöt
  • 2.8 % kolhydrater torrvara

Mjau burk oxe

  • 1.2 % kolhydrater blöt beräknat. 1 % enligt fabrikanten
  • 6.67 % kolhydrater torrvara
Hills I/D
  • 7.6 % kolhydrater blöt
  • 9.7 % protein, blöt
Hills A/D
  • 3.7 % kolhydrater blöt
  • 10.6 % protein, blöt

Latz i sås - tillsatt socker
  • 1.05 % kolhydrater blöt
  • 12.5 % protein, blöt
  • 5.8 % kolhydrater torrvara

    Lats ligger bättre till än Mjau på burk. Skillnaden i halten av kolhydrater om man jämför Mjau mot Bozitas i sås motsvarar 0,55 gram socker i 100 foder. Dvs en piss i Nilen 😉
Latz i gelé - tillsatt socker
  • 0.4 % kolhydrater blöt
  • 11.5% protein
  • 5.08 kolhydrater i torrvara

Prima cats fillet

  • 0.3 % kolhydrater blöt
  • 1.58 % kolhydrater torr

    Differensen i kolhydrathalten motsvarar 0,75 gram socker per 100 gram mellan Latz och Prima fillets. Ytterligare en piss i Nilen 😉
    Proteinhalten i Latz är 12.5 gram och i Prima 12 gram. Dvs bra proteinhalt i båda,
Purina gourmet mousse - tillsatt socker
  • 1.35 % kolhydrater blöt, 1.8 enligt fabrikanten
  • 10.5 % protein, blöt
  • 6.0 % kolhydrater torr
Royal canins recovery mousse
  • 3.9 % kolhydrater, blöt
Sheba fresh and fine, Fågel i géle, med kyckling & kalkon - tillsatt socker
  • 0.5 % kolhydrater blöt beräknat, 0.4 % enligt fabrikanten
  • 7.7 % protein, blöt
  • 3.3 % kolhydrater torr
Sheba Classics in Paté - tillsatt socker
  • 0.7 % kolhydrater blöt
  • 10.5 % protein, blöt
  • 3.9 % kolhydrater torr
Whiskas i gelé - tillsatt socker
  • 1.53 % kolhydrater blöt enligt beräknat värde.
    0.4 % kolhydrater enligt foderfabrikanten (2% för Whiskas i sås)
  • 9.4 % kolhydrater i torrvara

Kolhydratshalten i kattens naturliga byten samt Mush

  • Råtta: 7 % kolhydrater blöt, 12 % protein blöt
  • Mus: 3% kolhydrater blöt, 12.1 % protein blöt
  • Dygnsgammal kyckling: 2.5 % kolhydrater blöt, 6.1 % protein blöt
  • Mush Valisto röd:  4.62 % kolhydrater torr,  1.4 % kolhydrater blöt, protein: 15.9 %, fett 10.3 %

Tror ni ärligt talat att något av skillnaden mellan ovanstående kattfoder med tillsatt socker och kattens naturliga byten har någon som helst betydelse för kattens fysiologi då råtta, kyckling och mus innehåller jämförbara värden eller till och med i ett fall högre kolhydratshalt? 

Kroppen kan skapa det blodsocker den behöver

Då ett däggdjur får i sig mat med väldigt lite kolhydrater så skapar kroppen själv det glukos som behövs för en del viktiga livsprocesser. Detta sker i levern och ger en väldigt jämn och fin blodsockerkurva. Processen kallas för gluconeogenesis och innebär att muskler eller fett bryts ner och omvandlas till glukos  https://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis 

Jag har inte hittat någon forskning på hur låg kolhydratshalt en katt ska få i sig för att gluconeogenesis ska gå igång, men jag vet med säkerhet att den gör det. En svårt svältfödd katt stank aceton vid ett tillfälle, det betyder att kissen bryter ner muskelmassa eller fett till energi och är ett oerhört säkert tecken på gluconeogenesis (nej den hade inte diabetes - stanken försvann så snart den fick mat och detta hände aldrig mer).

Då jag ingen forskning hittat på exakt hur katters fysiologi är gällande att hålla blodsockret jämnt, så antar jag att de såsom varandes carnevorer har en väl utvecklad förmåga att  producera den glukos kroppen behöver. Dvs eventuell dipp i kolhydratsintag kompenseras av gluconeogenesis. Processen måste vara självgående, annars hade inte arten klarat sig.

Därav tjänar man noll på att ge ett foder med extrem få kolhydrater exempelvis 0.5 eller 0 % kolhydrater - katten kommer höja blodsockerhalten till den nivå den behöver på egen hand. Det troligaste är att deras kroppar är inställda på det som deras bytesdjur innehåller dvs 2,5 - 3 % kolhydrater. Det är när vi kommer upp i betydligt större volymer än ovan listade foder som katten får problem.

Foder med noll kolhydrater

Det finns foder med 0 kolhydrater i men detta innebär att producenten använt utskuret kött utan att använda de delar som ger ett helfoder och sen förhoppningsvis tillsatt det som saknas i fodret, dvs om de ens gjort det. Katter är gjorda för att äta hela bytet och behöver de näringsämnen som finns i hela bytet. Jag har sökt kontakt med Thrive Complete för att kolla om de tillsätter de mineraler mm som saknas men har ej fått svar ännu.


Min bakgrund
  • Jag har satt mig in i denna djungel av innehållsdeklarationen då jag arbetar för att hjälpa svårt svältande katter. De kan drabbas av sk refeeding syndrome om de får fel mat i början då de tas in. Om fodret innehåller för mycket kolhydrater så kan en akut obalans i salterna uppstå vilket kan leda till döden inom ett par timmar.. Läs mer i min bloggpost om refeeding syndrome
Bra att veta
  • Gluconeogenesis  är samma process som de människor som äter ketogen kost/LCHF använder sig av. Där är den jämna produktionen av blodsocker välkänd.
  • Det är ormuppfödare som har koll på dygnsgamla kycklingars och råttors kolhydratinnehåll. Ingen komplett näringsinformation finns tyvärr att hämta från dessa källor.